kosárban
0 termék
Nemzeti Fejlesztési Terv
Ez a honlap az Európai Únió hozzájárulásával készült

Alapvető információkat keres a motorolajokkal kapcsolatban?
Pontosan mi is a motorolaj?
Hogyan készül?
Miért jó a motornak?

Alapvető tudnivalók a motorolajokról

Valószínűleg mindenki tudja, hogy az autó motorjának megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű motorolaj. Legtöbbünknek azonban ennél kicsit több ismeretre van szüksége ahhoz, hogy kenőanyagok vásárlásakor megfelelő ismeretek birtokában hozhassunk döntést.

Motorolaj-információk: például mi is pontosan a motorolaj és hogyan fejti ki hatását?
Az autókban használt olaj két elsődleges összetevőből áll: az alapolajból és az adalékokból. Az alapolajnak köszönhetően képes a motorolaj létfontosságú feladatát ellátni, azaz a motor mozgó alkatrészeit kenni, ily módon védve azokat a súrlódás okozta kopástól. Az adalékok oly módon biztosítanak további védelmet a motor számára, hogy a motor szélsőséges hőmérsékleti viszonyai közepette megakadályozzák az olaj elhasználódását.
Az alapolajat nyersolajból (ez a természetes állapotú, földből kiszivattyúzott olaj) finomítják. Ennek a nyersolajnak különböző finomítási folyamaton kell keresztülmennie ahhoz, hogy motorolajhoz felhasználható alappá váljon. El kell belőle távolítani a nem kívánt összetevőket, például a viaszt, a ként és a nitrogénvegyületeket. A telítetlen szénhidrogéneket ki kell vonni, vagy stabilabb molekulákká kell alakítani.

A nyersolajból először vákuumos desztillálással több részt, illetve viszkozitási tartományt különítenek el. Az alapolajgyártásra szánt részeket ezután finomítási folyamatok különféle kombinációival továbbfinomítják.

Motorolaj információk – A finomítási folyamatok

 1. Az oldószerek kivonása – a természetes állapotban jelen lévő telített és telítetlen szénhidrogének elkülönítése.
 2. Hidrofiniselés – a nitrogén- és kénvegyületek némelyikének eltávolítása, valamint az alapanyag színének, oxidációs és hőstabilitásának javítása.
 3. Hidrogénes kezelés – a telítetlen szénhidrogének telítetté alakítása az oldószer kivonása előtti hozam javítása céljából. E folyamat abban is segít, hogy nagy mennyiségű ként és némi nitrogénvegyületet is eltávolít.
 4. Hidrokrakkolás – bonyolult folyamat, melynek során az alapanyag molekulái a kívánt, telített szénhidrogén molekulákká rendeződnek át. A telített molekulák hozama sokkal nagyobb, mint amekkorát hidrogénes kezeléssel és az oldószerek kivonásával lehet elérni.
 5. Hidrogénes izomerizálás – hidrokrakkolással együtt alkalmazva az alapanyag molekuláit a lehetséges legstabilabb formájúvá képes átalakítani.
 6. Adalékanyagok – A motorolajnak számos feladatot kell ellátniuk a legkülönbözőbb működési körülmények között, ezért az összetételben több adalékanyag is található:
  1. Detergens/diszpergens adalékanyagok – a motor tisztaságának fenntartására szolgálnak, a különféle szennyezőanyagokat finom szuszpenzióban tartják, így megakadályozzák, hogy azok a motor létfontosságú alkatrészein lerakódjanak.
  2. Rozsda- és korróziógátlók – feladatuk a motor védelme az égési melléktermékként keletkező víz és savak ellen..
  3. Antioxidánsok – az oxidációs folyamat gátlására szolgálnak, mert az az olaj besűrűsödéséhez és iszapképződéshez vezetne..
  4. Kopásgátló adalékanyagok – finom bevonatot képeznek a fémfelületeken, így megelőzik a fém érintkezését fémmel..
  5. Viszkozitásmódosítók és dermedéspont-csökkentők – segítenek a motorolaj folyékonysággal kapcsolatos tulajdonságainak javításában.<< vissza

következő >>
MAGUNKRÓL . MÉDIA, KÉPGALÉRIA . Adatvédelmi tájékoztató .